Θα ηχήσουν σειρήνες πολέμου;

Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2017

Θα ηχήσουν σειρήνες πολέμου;


Ο πατήρ Ιάκωβος Τσαλίκης της ι. Μονής Οσίου Δαβίδ Ευβοίας, θεωρείται από τους μεγαλύτερους αγίους της εποχής μας. Πέραν από τα άλλα μεγάλα θαύματα που έχει κάνει ανέστησε και νεκρό! Ανέστησε με την προσευχή του τον αρεοπαγίτη Εμμανουηλίδη όταν αυτός πέθανε στην Αμερική μετά από εγχείρηση καρδιάς, όπως ο ίδιος ο ανώτατος αυτός δικαστικός ομολογούσε.
 Ο γέρων Ιάκωβος, δύο χρόνια πριν κοιμηθεί διηγείτο τα εξής: Όταν προσκυνούσα το λείψανο του άγιου Ιωάννη του Ρώσσου μου παρουσιάστηκε ζωντανός ο άγιος και του είπα «άγιέ μου πόσες χιλιάδες άνθρωποι έρχονται εδώ και σε προσκυνούν!» και ο άγιος μου απάντησε «από όλους αυτούς λίγοι είναι οι πραγματικοί χριστιανοί. Ο κόσμος είναι μες την αμαρτία! Γιαυτό θα γίνει πόλεμος. Δεν διορθώνεται αλλιώς το κακό παρά με πόλεμο…!» Επειδή αυτά τα έλεγε σε όλους ο γέροντας συχνά τον ρωτούσαν πολλοί «Δεν έγινε, γέροντα, ο πόλεμος που σου είπε ο αγ. Ιωάννης. Πότε θα γίνει;». Και γέροντας κουνούσε το κεφάλι…γνωρίζοντας ότι χίλια χρόνια για το Θεό είναι σαν μια μέρα, όπως λέγει η αγία Γραφή. Άλλωστε πάντα ο Θεός αναβάλλει την τιμωρία για να δώσει χρόνο μετανοίας.
 Την προηγουμένη Τετάρτη όμως στο Προκόπι Ευβοίας στην λάρνακα του αγίου Ιωάννου του Ρώσσου έγινε κάτι εντελώς ξαφνικό. Την στιγμή που δεν προσκυνούσε κανένας χριστιανός «έσκασε» το χονδρό τζάμι πάνω στην λάρνακα, έγινε χιλιάδες μικρά κομμάτια που πετάχτηκαν ψηλά.
 Ο κατασκευαστής της λάρνακας όταν ρωτήθηκε σχετικά απάντησε ότι τον εκπλήσσει το γεγονός ότι έγινε θρύψαλα το τζάμι αυτό γιατί θυμάται ότι, όταν τους είχε πέσει κατά την κατασκευή δεν έσπασε το παραμικρό κομμάτι, σαν να ήταν από λάστιχο!
Μετά από αυτό το γεγονός άλλοι έδωσαν φυσικές ερμηνείες άλλοι θυμήθηκαν τα όσα έλεγε ο γέρων Ιάκωβος. Κανείς δεν είναι σίγουρος για την εξήγηση αυτού του περίεργου γεγονότος. Πάντως ο προϊστάμενος του ιερού Προσκυνήματος υπέβαλε έγγραφη αναφορά στον Μητροπολίτη για τα διατρέξαντα. Το μέλλον θα δείξει τί σήμαινε το απρόσμενο αυτό γεγονός.