Σε ποιόν ανήκει η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ;

Παρασκευή 10 Ιουνίου 2016

Σε ποιόν ανήκει η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ;


   Μέσα στο παραλήρημα εθνικών διεκδικήσεων που έχει πιάσει τους  Έλληνες τις τελευταίες μέρες μετά από την απόφαση της Τουρκικής Κυβέρνησης να διαθέσει την Αγία Σοφία για της θρησκευτικές ανάγκες των Μουσουλμάνων κατά την περίοδο του Ραμαζανίου, θα προσπαθήσουμε να πούμε μερικές «λογικές» σκέψεις για όσους ακόμη θεωρούν υποχρέωσή τους να σκέπτονται.
  Η Ελληνική άθεη Κυβέρνηση που προωθεί την κατάργηση από το Σύνταγμα όλων εκείνων των άρθρων που συνδέουν αυτό το Κράτος με την Ορθόδοξη Πίστη δεν δικαιούται να διαμαρτύρεται για τη χρήση της Αγίας Σοφίας. Πολύ σωστά απάντησε το Τουρκικό ΥΠΕΞ ότι αυτοί οι αυτοδιαφημιζόμενοι προοδευτικοί και νεωτεριστές έχουν μπλέξει την νεωτερικότητα με το…
Ισλάμ.
  Η Αγία Σοφία είναι το καταπληκτικό έργο του θεολογούντος Αυτοκράτορα των χριστιανών Ρωμαίων (αυτών που η Δύση ονόμασε προσβλητικά «Βυζαντινών») αγίου καΙ μεγάλου Ιουστινιανού. Εκεί δοξάσθηκε , όσο πουθενά αλλού , ο Τριαδικός Θεός, υμνήθηκε υπερβαλλόντος η Κυρία Θεοτόκος και τιμήθηκαν όλοι οι άγιοι της Ορθοδοξίας. Έχει μεγίστη θρησκευτική σημασία ο χώρος αυτός και συνδέεται με μεγάλες προσδοκίες που συνοψίζονται στη φράση- σύνθημα «Πάλι με χρόνια με καιρούς πάλι δικά μας θάναι».
  Δεν υπάρχει μεγαλύτερη προσβολή για το πρόσωπο του Μεγάλου Ιουστινιανού αλλά και όλων των αγίων και θεοφόρων πατέρων της Ορθοδοξίας που αγίασαν αυτό το ιερό καθίδρυμα, από το να νομίζουμε ότι ήλθε η ώρα, η Ελλάδα του Τσίπρα και των λοιπών ελλήνων πολιτικών να διεκδικήσει την Αγία Σοφία ,για τους εξής τουλάχιστον λόγους:
   Ο Ιουστινιανός , με την 141 Νεαρά του διάταξη, ανάγκασε όλους τους ομοφυλόφιλους («ασελγαίνοντας») μέχρι την εορτή των Χριστουγέννων να μετανοήσουν για να μην τιμωρηθούν αυτοί αλλά και όλο το Κράτος να μην επισύρει την οργή του Θεού. Οι έλληνες πολιτικοί όλων των αποχρώσεων αντίθετα, παραμονή των Χριστουγέννων, νομιμοποίησαν αυτή την πρόδηλη αμαρτία με ενθουσιασμό. Σε αυτούς λοιπόν ανήκει η Αγία Σοφία; Δικαιούνται αυτοί να μιλούν;
  Το επίσημο Ελληνικό Κράτος, σε αντίθεση με ότι πιστεύει ο απλός λαός , έχει κάνει μια μεγάλη προδοσία. Αρνήθηκε με πολλούς τρόπους επίσημα ότι είναι συνέχεια της Αυτοκρατορίας των ρωμηών, αυτού που λέγεται σήμερα «Βυζάντιο». Αναγνώρισε σαν «διδάσκαλο του έθνους», το Κοραή και δέχθηκε επίσημα τις απόψεις του, ότι δήθεν οι Έλληνες ήταν υπόδουλοι πρώτα στους «Βυζαντινούς» και μετά στους Τούρκους . Η Γ’ Εθνική Συνέλευση του 1827 αναγνώρισε ως θεμελιώδη τα «άριστα συγγράμματα» , τους λόγους και τις παραγγελίες του Κοραή. Και αυτή την γραμμή την κράτησε σταθερά το Ελληνικό Κράτος, 200 περίπου χρόνια μέχρι σήμερα. Είναι χαρακτηριστικό, εκτός πολλών άλλων, το γεγονός ότι, όσο είχαμε την δραχμή, κανένα χαρτονόμισμα δεν έφερε ποτέ μια «βυζαντινή» παράσταση, ούτε βέβαια την Αγία Σοφία, ενώ αντίθετα είχε παραστάσεις  κτηρίων , όπως της μασωνικής στοάς Κερκύρας κα όμοια. Και ξέρουμε ότι τα νομίσματα είναι ο καθρέφτης της Ιστορίας κάθε Έθνους.
  Στο χέρι της Ελλάδας είναι να αποκτήσει δικαιώματα στην αγία Σοφία που σήμερα δεν έχει. Αρκεί το Ελληνικό Κοινοβούλιο να πεί με ένα Ψήφισμα του ότι δεν αναγνωρίζει τις απόψεις του Κοραή και ότι αυτό το Κράτος κατάγεται και είναι συνέχεια όχι μόνον της αρχαίας Ελλάδας αλλά και αυτού που ονομάζεται «Βυζάντιο». Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα… Αυτό άλλωστε έκανε και ο Ερντογάν. Για την κεμαλική Τουρκία θεωρείτο η Αγία Σοφία μουσείο αλλά για την νέο- Οθωμανία ,που εκπροσωπεί ο Ερντογάν ,η αγία Σοφία είναι μουσουλμανικό τέμενος. Ας μην κατηγορούμε λοιπόν τους άλλους για τις παραλήψεις και τις ..προδοσίες μας.
   Η Υπεραγία Θεοτόκος παραμένει εσαεί στην κόγχη του Ιερού της αγίας Σοφίας κατευθύνοντας αοράτως όλα τα γινόμενα εν αυτή. Η ανάγνωση του Κορανίου αυτές τις μέρες στην Αγία Σοφία είναι κατά δική της παραχώρηση. Ίσως είναι για να ξυπνήσουμε. Είναι σαν να μας φωνάζει ότι προτιμάει τους μουσουλμάνους που την σέβονται απεριόριστα (ως Meryem Anna) αντί για τους Έλληνες  που την βλαστημάνε καθημερινά με έργα και με λόγια (ακόμη και τα παιδιά του δημοτικού στην Ελλάδα , όταν παίζουν ποδόσφαιρο, βλαστημάνε το Χριστό και την Παναγία. Κατάντημα!).
  Πριν δυο-τρία χρόνια ξεκίνησαν κάποιοι θερμοκέφαλοι ελληνοαμερικανοί να πάνε να λειτουργήσουν στην αγία Σοφία. Τόσο όμως άγνοια είχαν για το τί σημαίνει Αγία Σοφία ώστε νόμισαν ότι γιορτάζει στην μνήμη της μάρτυρος αγίας Σοφίας . Που να ξέρουν οι «ταλαίπωροι» ότι η του Θεού Σοφία είναι ο ίδιος ο  Χριστός και σε αυτόν αφιέρωσε ο Ιουστινιανός τον υπέρλαμπρο Ναό του!
  Στα ασκητικά βιβλία της Εκκλησίας διαβάζουμε ότι ένας μοναχός περνώντας κάποτε από ένα εγκαταλελειμμένο ναό αντίκρισε ένα τρομερό θέαμα. Ένα λιοντάρι ξαπλωμένο πάνω στην Αγία Τράπεζα. Με πολλή πόνο και δάκρυα παρακάλεσε το Θεό να του εξηγήσει γιατί επέτρεψε αυτή τη βεβήλωση. Και ο Θεός του απάντησε ότι ο παπάς που λειτουργούσε πριν στο Ναό αυτό ήταν χειρότερος από το λιοντάρι.
 Ίσως και οι Έλληνες να είναι χειρότεροι από  … Τούρκους.

Υστερόγραφο.
Όσοι διαμαρτύρονται για την Αγία Σοφία , επειδή δήθεν την βλέπουν μόνον ως πολιτιστικό μνημείο, καλό θα ήταν να είχαν διαμαρτυρηθεί και όταν οι Αμερικανοί στο πόλεμο στην Σερβία βομβάρδιζαν «βυζαντινά» μνημεία. Και ακόμη θα έπρεπε να διαμαρτυρηθούν όταν για τα Ολυμπιακά Έργα της Αθήνας οι μπουλντόζες κατέστρεφαν το επίσης σημαντικό έργο του Ιουστινιανού, το υδραγωγείο της Αθήνα μαζί και με τα γειτονικά αρχαιότατα ασκηταριά και μια εκκλησία εικονογραφημένη, που την έκοψαν στη μέση. Όλα αυτά στην Αττική οδό, στην περιοχή όπου σήμερα είναι το πολυκατάστημα Mall.