Βασιλόπιττα και Μνημόνια.

Κυριακή 1 Ιανουαρίου 2017

Βασιλόπιττα και Μνημόνια.


Όσοι καταδυναστεύουν και καταληστεύουν τους λαούς πάντα βρίσκουν μια ευλογοφανή δικαιολογία για να αρπάξουν ακόμη και από φτωχούς ανθρώπους ό,τι ελάχιστο έχουν για την στοιχειώδη συντήρησή τους. Αυτό που γίνεται και σήμερα, αυτό έγινε και πριν 1500 χρόνια περίπου, όταν Επίσκοπος στην Καισάρεια της Καππαδοκίας ήταν ο μέγας και άγιος Βασίλειος.
 Την εποχή εκείνη ο έπαρχος της περιοχής βρήκε κάποια πρόφαση (όπως και σήμερα οι Ευρωπαϊκοί Τραπεζίτες) να απειλεί τους ανθρώπους με κακά, που πρόκειται να πάθουν, αν δεν του δώσουν ό,τι είχαν και δεν είχαν προκειμένου να του αποκαταστήσουν την δήθεν ζημιά που του έκαναν. Ο μέγας Βασίλειος, για να τον εξευμενίσει έκανε έκκληση στους ανθρώπους που είχαν πολύτιμα αντικείμενα να τον βοηθήσουν. Μάζεψε έτσι χρυσαφικά και χρήματα για να τα προσφέρει στον αδηφάγο εκείνο πρόγονο του Eurogroup, δηλαδή τον σκληρό έπαρχο της Καισάρειας, προκειμένου να γλιτώσει τον κόσμο από τη σφαγή.
 Όμως είχε υπόψη του και ένα Plan B. Επιστράτευσε, μέσω της προσευχής, τους αγίους  και ιδιαιτέρως τον άγιο Μερκούριο και το σχέδιο πέτυχε. Ό άγιος Μερκούριος επενέβη θαυματουργικά , απώθησε τον άρπαγα και ματαίωσε τη σφαγή. Μετά από αυτό, ο πλούτος, που είχε συγκεντρωθεί από τον άγιο Βασίλειο, ξαναμοιράσθηκε στους ιδιοκτήτες του με τον θαυμαστό τρόπο της Βασιλόπιττας που γνωρίζουμε και που γιορτάζουμε κάθε χρόνο σαν σήμερα. Έτσι η τεχνιτή οικονομική κρίση της εποχής εκείνης έληξαν άδοξα για τους υποψήφιους εκμεταλλευτές  και οι άνθρωποι σώθηκαν από το χειρότερα.
Συμπέρασμα: Μόνον ένας άγιος μπορεί να μας απαλλάξει από την οικονομική εκμετάλλευση των ισχυρών αυτού του κόσμου και να μας επιστρέψει θαυματουργικά τον πλούτο που μας στέρησαν εκβιαστικά τα μνημόνια. Όπως ακριβώς έγινε και τότε, πριν 1500 χρόνια.
Καλή Χρονιά!