Κράτος και Εκκλησία

Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2020

Κράτος και Εκκλησία

 Όσο βράζει το καζάνι του κορονοϊού , βγαίνουν στην επιφάνεια όλες οι βρωμιές , δηλαδή οι χρονίζουσες κρυφές ολιγοπιστίες, τόσο των κληρικών όσο και των λαϊκών  και πολλά ψευτοδιλήμματα.

Ακούσαμε λοιπόν και τούτο, ότι οι υπακοή στους άρχοντες πρέπει να φτάνει μέχρι και τη μάσκα μέσα στο ναό, και την αλλαγή του τρόπου μετάδοσης της θείας Κοινωνίας, κλείσιμο εκκλησιών κτλ που το Κράτος επιβάλλει στην Ορθόδοξη πίστη. Λένε λοιπόν ότι η υπακοή στους Άρχοντες είναι νόμος του Θεού και τάχα ακόμη και σε αυτόν το Νέρωνα ζητούσε υπακοή ο απόστολος Παύλος. Προκύπτει όμως εύλογα το ερώτημα: Αφού οι χριστιανοί την εποχή των Διωγμών ήταν τόσο υπάκουοι γιατί τους σκότωναν με φρικτά βασανιστήρια σαν απείθαρχους στου Νόμους;

 Όποιος γνωρίζει καλά την Εκκλησιαστική Ιστορία διαπιστώνει ότι η υποχρέωση της  υπακοής των χριστιανών στους άρχοντας αναφέρεται πάντα στα εκτός της Εκκλησίας ζητήματα και κυρίως στην πληρωμή των φόρων. Δεν έχει καμμία σχέση με το «λιβάνισμα» της Κυβέρνησης και των μέτρων πρόληψης στα οποία  έχει αποδυθεί με ζήλο μέρος του ανώτερου και κατώτερου κλήρου και μέρος του λεγόμενου θρησκευόμενου Λαού.

 Ο Μέγας Κωνσταντίνος, αν και ήταν Άγιος και ο Μέγας Ιουστινιανός, αν και ήταν μεγάλος θεολόγος, ποτέ δεν επέβαλαν την άποψη τους στα εκκλησιαστικά πράγματα. Το ίδιο και όλοι οι ορθόδοξοι Αυτοκράτορες. Αντίθετα οι αιρετικοί με τυραννικό τρόπο ανάγκαζαν την Εκκλησία να συναινέσει στις αποφάσεις τους. Ο άγιος Όσιος Κορδούης διατύπωσε την αρχή της συναλληλίας που έκτοτε μέχρι και την ίδρυση του Ελληνικού Κράτους σεβάστηκαν όλοι οι Αυτοκράτορες αλλά, εν πολλοίς , και οι Οθωμανοί Σουλτάνοι. Ο Όσιος Κορδούης συνέστησε στον Κωνστάντιο να μην εμπλέκεται στα της Εκκλησίας αλλά να ασχολείται μόνον με τα πολιτικά πράγματα που του ανέθεσε ο Θεός . Δηλαδή « τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ» .

 Δεν μπορεί λοιπόν ο αστυφύλακας, με τη συναίνεση της Ιεράς Συνόδου, να μπαίνει μέσα στην εκκλησία και να εξετάζει ποιος φοράει μάσκα και ποιος όχι, ούτε πόσοι πιστοί είναι μέσα στο ναό, ούτε πως κοινωνούν κλπ. Όποιος κληρικός συμφωνεί με αυτά τα μέτρα του Κράτους είναι υπέρμαχος μιας τυραννίδα και διαστρέφει τους λόγους τόσο του Χριστού όσων και των Αγίων Αποστόλων που συνιστούν υποταγή στους Άρχοντες. Και αν θέλουν να το πάμε και πιο κάτω, τα χρήματα που αποκρύπτονται από τα Παγκάρια των Ναών (στην διανομή των οποίων και οι Επίσκοποι συμμετέχουν) είναι μεγαλύτερη ανυπακοή προς τους Άρχοντες από τις μάσκες, σύμφωνα με την Αγία Γραφή πάντα. Γιατί εκεί υπάρχει συγκεκριμένη ρητή εντολή («…και φόρους τελείτε…» Ρωμ.13,1)

Πόσες εκκλησιαστικές υποκρισίες και πόσες μάσκες έχει να βγάλει ακόμη αυτός ο πολυβασανισμένος ιός!