Συνταγματικά και αντισυνταγματικά ζητήματα.

Τετάρτη 8 Ιουνίου 2016

Συνταγματικά και αντισυνταγματικά ζητήματα.


  Η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη αιφνιδίασε όλους αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να ψηφισθούν οι Αναθεωρήσεις του Συντάγματος, που επισπεύδονται, με Δημοψήφισμα. Πολλές ερμηνείες δίνονται στην απροσδόκητη αυτή τροπή που παίρνει η επιδιωκόμενη Αναθεώρηση του Ελληνικού Συντάγματος. Όμως μια ψύχραιμη σκέψη μπορεί να μας δώσει να καταλάβουμε ότι η άνευ προηγουμένου επίθεση οικονομικής καταπίεσης του Ελληνικού Λαού δεν μπορεί να έχει το τελικά προσδοκώμενο αποτέλεσμα γιατί υπάρχουν εμπόδια από το ισχύον Σύνταγμα, και μάλιστα από τις θεμελιώδεις και αμετάβλητες διατάξεις του.
  Παρόλο που
το ισχύον Σύνταγμα έχει στην πράξη γίνει «κουρελόχαρτο» από τις συνεχείς και απροκάλυπτες παραβιάσεις του, ιδίως σε ότι αφορά την προστασία της Κρατούσας Θρησκείας, της Ορθόδοξης, που εκλαμβάνεται ως διακοσμητικό είδος και κατάπτυστσς θεσμός, εντούτοις τυπικά ισχύει και κάποιος «θαρραλέος» δικαστής μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στο μέλλον. Γιαυτό οι δυνάμεις που κυβερνούν σήμερα τον τόπο θέλουν να το αλλάξουν. Πως όμως θα αλλάξουν διατάξεις που ξεκινούν από την  δημιουργία αυτού του Κράτους; Αυτές είναι θεμελιώδεις διατάξεις και δεν αλλάζουν με την διαδικασία του άρθρου 110 Συν.
  Βρήκαν λοιπόν οι τυραννούντες τον Ελληνικό Λαό την μέθοδο του Δημοφηφίσματος. Όπως έκανε και η Δικτατορία. Θέλουν να δώσουν στην Αλλαγή του Συντάγματος όχι απλά Αναθεωρητικό χαρακτήρα αλλά, εν μέρει, Συντακτικό. Έτσι μπορούν να περάσουν μερικές θεμελιώδεις αλλαγές που στη συνέχεια με σκληρότερο τρόπο θα υλοποιηθούν με νόμο. Το «υπερμνημόνιο», που ανεπίσημα διαδίδεται και συζητείται ότι προετοιμάζεται, χρειάζεται αυτή την θεμελιώδη Συντακτική μεταρρύθμιση για να υλοποιηθεί.
  Ο κ. Βενιζέλος και κάποιες άλλες φωνές από την Αντιπολίτευση δίκαια ισχυρίζονται ότι στα πλαίσια του ισχύοντος Συντάγματος δεν προβλέπεται Δημοψήφισμα για την Αναθεώρηση. Ακριβώς εδώ βρίσκεται και η απάντηση. Οι Κυβέρνηση του κ. Τσίπρα , ή οποιουδήποτε άλλου διορισθεί πρωθυπουργός μετά από αυτόν, θα θελήσει να κάνει θεμελιώδη αλλαγή του Συντάγματος. Μόνον με μιά  τέτοια αλλαγή μπορεί να μπει η Ορθόδοξη Εκκλησία σε «καραντίνα», δήθεν με το λεγόμενο χωρισμό Κράτους και Εκκλησίας. Η Ορθόδοξη Εκκλησία, που είναι ένα με το λαό, πρώτη θα εισπράξει τις δυσμενείς συνέπειες. Δεν πρέπει αφελώς να πιστεύουμε ότι όλα θα πάνε καλά. Οι επιδιωκόμενες αλλαγές στο Σύνταγμα πλησιάζουν. Η Εκκλησία πρέπει να αναβαπτισθεί στο αίμα των μαρτύρων της και να προετοιμάσει τον κόσμο της για τα επερχόμενα. Οι δεκαετίες του εφησυχασμού, που περάσαμε , ήδη είναι παρελθόν. Ο «επίσημος» διωγμός είναι προ των πυλών…