Happy birthday to you...άγιε Μόσχας!

Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2016

Happy birthday to you...άγιε Μόσχας!


Με έκπληξη, αν όχι και με ιερή αγανάκτηση, ακούστηκε το πρωτοφανές γεγονός Ορθόδοξος προκαθήμενος, τόσο μάλιστα σπουδαίας Εκκλησίας όπως η Ρωσική, να γιορτάζει μεγαλοπρεπώς τα γενέθλιά του. Η ειδωλολατρική γιορτή των γενεθλίων, την οποία οι ορθόδοξοι χριστιανοί αντικατέστησαν με την ονομαστική εορτή -που συνδέεται με το βάπτισμα και την αιωνιότητα- έρχεται πάλι στην επιφάνεια, αλλοίμονο!, όχι από κοσμικούς άρχοντες, αλλά από ένα τόσο σημαντικό πρόσωπο της Ορθόδοξης Εκκλησίας.
 Η τραγικότητα του γεγονότος, που σηματοδοτεί και την διαταραγμένη πνευματικότητα μιας μεγάλης μερίδας των αποκαλουμένων ορθοδόξων, επιτείνεται έτι πλέον από το  ότι η «παγανιστική» αυτή τελετή επενδύθηκε θρησκευτικά με την παρουσία πλειάδας προκαθημένων πατριαρχών και αρχιεπισκόπων ανά τον κόσμο, που έσπευσαν να συμμετάσχουν σε αυτή την ανόσια τελετή δίνοντας θρησκευτικό προκάλυμμα.
 Ο ζήλος μάλιστα να οργανωθεί μια Σύνοδος Κορυφής Ορθοδόξων Ιεραρχών γύρω από τον Πατριάρχη Μόσχας έκανε όλους αυτούς τους ορθόδοξους ποιμενάρχες να ξεχάσουν τις ποιμαντικές τους ευθύνες και να σπεύσουν σε αυτή την κοσμική συνάντηση ( τις οίδε από ποίους άρχοντες αυτού του κόσμου συγκληθείσα!) Με πλεονάζουσα έκπληξη διαπιστώσαμε ότι ακόμη και ο πολλά περί την ακρίβεια των ιερών Κανόνων  σχολάζων μητροπολίτης Πειραιώς ήταν ένας από αυτούς.
 Η Ορθόδοξη Εκκλησία "γενέθλιο ημέρα" θεωρεί την ημέρα του θανάτου των μαρτύρων και των οσίων και όχι την ημέρα που έρχεται ο άνθρωπος σε αυτόν τον κόσμο. Η πάγια θέση της εκκλησίας είναι ότι η γέννηση ,ως βιολογική αρχή, προϋποθέτει τον θάνατο ως τέλος, ενώ το βάπτισμα του ύδατος ή του αίματος, ως νέα γέννηση, ως πνευματική αρχή, δεν έχει θάνατο γιατί οδηγεί στην αιωνιότητα και αθανασία. Οι ειδωλολάτρες, οι αντίχριστοι και όσοι δεν πιστεύουν σε μέλλουσα ζωή, αυτοί μόνον γιορτάζουν τα γενέθλια. Όπως τα γιόρταζε ο Νέρωνας, ο Καλιγούλας και οι ηγέτες της Ρωσίας στην κομμουνιστική Σοβιετική Ένωση. Βέβαια μέσα στην δύνη της κοσμικότητας και πολλοί χριστιανοί παρασύρονται και συμμετέχουν σε παρόμοιες τελετές που έχουν ειδωλολατρική αφετηρία. Το φρικτά τραγικό όμως είναι όταν ο πανηγυρισμός αυτός  γίνεται από αυτούς που είναι ταγμένοι να φυλάνε την καθαρότητα της ορθόδοξης πίστης και ζωής. Δυστυχώς με αυτό τον εξαιρετικά προκλητικό τρόπο έκαναν όλοι αυτοί οι ορθόδοξοι προκαθήμενοι  ένα κοσμικό «πάρτυ», κάτι που για τους Πατέρες και Αγίους 20 αιώνων χριστιανισμού θα αποτελούσε, μερικές δεκαετίες πριν, την μεγαλύτερη «ντροπή».
  Δίκαια οι άγιοι και θεοφόροι πατέρες των προηγουμένων αιώνων, όταν μιλούσαν για την πιο βαθιά κόλαση την χαρακτήριζαν ως τον τόπο που θα είναι οι κληρικοί τις ογδόης χιλιετίας (από Κτίσεως Κόσμου, όπως υπολόγιζαν την εποχή μας). Δηλαδή σε αυτή την Κόλαση προέλεγαν ότι θα βρεθούν πολλοί από τους σημερινούς Πατριάρχες, Αρχιερείς και Κληρικούς. Ευτυχώς που ο Οικουμενικός Πατριάρχης, και οι της Ρουμανίας, Βουλγαρίας, Αντιοχείας Προκαθήμενοι καθώς  και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών δεν συμμετείχαν σε αυτή την «παρανοϊκότητα». Διατήρησαν έτσι την αξιοπρέπεια της Ορθόδοξης Εκκλησίας.
 Τι να πούμε ;
Happy birthday  to you …άγιε Μόσχας και πασών των Ρωσιών!