Γιατί όχι Τζαμί η Αγιασοφιά ;

Δευτέρα 15 Ιουνίου 2020

Γιατί όχι Τζαμί η Αγιασοφιά ;

Η πρόθεση του κ. Ταγίπ Ερντογάν να μετατρέψει τον μοναδικό θησαυρό της Οικουμενικής Ορθοδοξίας , την Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης, σε τζαμί δεν έχει βρει σύμφωνους τους Κεμαλιστές της Τουρκίας. Η ενέργεια αυτή σημειολογεί αμφισβήτηση της σημαντικότερης προσωπικότητας της Τουρκικής Δημοκρατίας, δηλαδή του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ. Αυτός έκανε την Αγία Σοφία μουσείο στα πλαίσια του Τούρκικου κοσμικού Κρατους που ίδρυσε.
Για τους Έλληνες που γνωρίζουν ιστορία το πρόσωπο αυτό υπήρξε ο διαβολικός μοχλός που κατέστρεψε την δισχιλιετή ρωμαίικη παρουσία στην Μ. Ασία , το τραγικό εκείνο γεγονός που ποτέ δεν έσβησε στις καρδιές των Ορθοδόξων. Κυριότερη συνέπεια υπήρξε ο ουσιαστικός  εκμηδενισμός  του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Οι Ρώσοι έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην επικράτηση του Κεμάλ στην Τουρκία και στην ανατροπή του Σουλτάνου. Τώρα  οι Ρώσοι διαμαρτύρονται για την αλλαγή της χρήσης του ιερού αυτού μνημείου ταυτιζόμενοι πάλι με του Κεμαλιστές.
  Αν κάποιος ψύχραιμος παρατηρητής μελετήσει τα ιδρύματα και τους ανθρώπους που ζήτησαν δημόσια να παραμείνει η αγία Σοφία ως μουσείο θα διαπιστώσει ότι είναι τα ίδια πρόσωπα που υπερψηφίζουν την αποβολή από την κοινωνική ζωή όλων των θρησκειών. Είναι δηλαδή αυτοί που στηρίζουν το Κοσμικό μοντέλο Εξουσίας.
 Η Εκκλησία της Ελλάδος με ανακοίνωση της ταυτίζεται κατά βάσιν  με αυτούς, ενώ δεν θα έπρεπε, ζητώντας να παραμείνει η Αγία Σοφία Μουσείο. Καμμία αναφορά δεν κάνει δυστυχώς στο ότι ο ναός  πρέπει να αποδοθεί στην ορθόδοξη Λατρεία, έστω και αν αυτό είναι ανέφικτο με τις παρούσες συνθήκες. Ίσως νομίζουν οι εμπνευστές της Διαμαρτυρίας ότι προσβάλλεται ο Ορθόδοξος χαρακτήρας του μνημείου αν γίνει τζαμί. Είναι όμως έτσι;
  Σήμερα που λειτουργεί ως μουσείο στους ιερούς αυτούς χώρους γίνονται πάσης φύσεως εκδηλώσεις και εκθέσεις ( μέχρι και … ρούχων) χωρίς κανένα σεβασμό στην ιερότητα του χώρου. Παράλληλα πλήθος επισκεπτών με πάσης φύσεως αμφιέσεις , που τους θερινούς μήνες θυμίζει λουόμενους στις παραλίες , περιεργάζεται χωρίς δέος τον ιερό αυτό χώρο. Κάθονται εκεί που κάποτε υπήρξε το ιερό Βήμα του περικαλεστάτου αυτού Ναού με τα οπίσθιά τους στραμμένα προς την Ανατολή, όπου το μεγαλειώδες ψηφιδωτό της Κυρίας Θεοτόκου .Και πολλές άλλες απρέπειες γίνονται στο τόπο εκείνο που λατρεύτηκε με πάθος ο Μόνος Αληθινός Θεός.
 Το ότι ο κ. Ερντογάν θέλει να κάνει τζαμί την Αγία Σοφία σημαίνει ότι όλες αυτές οι προσβλητικές του χώρου δραστηριότητες θα παύσουν και οι άνθρωποι , μουσουλμάνοι βέβαια στο θρήσκευμα ,που θα επισκέπτονται πλέον το ναό θα έχουν ένα ιερό δέος προς το Θεό. Το ότι η περί Θεού γνώση των μουσουλμάνων υπολείπεται της Ορθοδόξου Πίστεως αυτό δεν έχει τόσο σημασία. Σημασία έχει ο φόβος του Θεού που θα εμπνέει η είσοδος στο Ναό. Χίλιες φορές είναι προτιμότερο να γίνει η Αγία Σοφία Τζαμί και με φόβο για κάποια Ανώτερης Δύναμης  να εισέρχονται οι άνθρωποι  σε αυτόν, παρά μισόγυμνοι τουρίστες να επισκέπτονται ασεβώς το υπέροχο ιερόν καθίδρυμα του Μεγάλου Ιουστινιανού.
 Ας κάνουμε και μια ακόμη πιθανολόγηση. Καλύτερα για τους Ορθόδοξους είναι να πάρουν οι Τούρκοι από την ΟΥΝΕΣΚΟ το μνημείο και να «βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά»  ώστε όταν συν Θεώ έλθει η ώρα να ξαναγίνει το καύχημα των Ορθοδόξων να έχει ξεφύγει από αρχαιολογικές διεκδικήσεις.
Πιό επικίνδυνοι είναι οι αρχαιολόγοι από τους …Τούρκους.  Μην ξεχνάμε ότι οι ορθόδοξοι Ελληνες  δεν έχουν ακόμη καταφέρει να πάρουν στην αρμόζουσα λειτουργική τους χρήση ναούς όπως τη Μονή Δαφνίου,τη Μονή Καισαριανής, τον άγιο Γεώργιο Ροτόντα ,την Ομορφοκκλησια της Βεΐκου κ.α.
Ο νοών, νοείτω λοιπόν.
Πάντως η ένθρονη Θεοτόκος στη καμάρα του Ιερού Βήματος  της Αγίας του Θεού Σοφίας δεν παραμένει άπραγη, ως φαίνεται, αλλά συνεργάζεται , είτε της το επιτρέπει ο Ελληνικός ιδεαλισμός είτε όχι , με τον νυν Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας!